– Under dobbel stjernehimmel

booking(at)ranja.no
En musisk fusjon hvor samisk og nordisk musikktradisjon smeltes sammen med utvalgte dikt av sjamanen, forfatteren og rettighetsforkjemperen Ailo Gaup (1944-2014) til et samtidsuttrykk krydret med jazzelementer.
«Under dobbel stjernehimmel» var en del av det offisielle programmet for det samiske nasjonale hundreårsjubiléet, Tråante 2017, og er tilgjengelig for booking – ta gjerne kontakt!
Medvirkende: Ranja Elvestrand (vokal), Karl Seglem (bukke-/tungehorn, tenorsax), Stein Villa (langeleik, norsk harpe) og Frode Fjellheim (joik, synth).
– «En enestående musikalsk opplevelse, fra første til siste tone!»
– «Det er ikke for ofte man finner musikk og lyrikk smelte sammen så perfekt som i tilfellet RANJA/Ailo Gaup.»
–> Prosjektbeskrivelse (pdf)
–> Konsertomtale, Tråante 2017 (pdf)
Se video:
– #Jenteprosjektet
Norges Musikkhøgskole arrangerte skoleåret 2016-2017 et komposisjonskurs for jenter, da det for samme skoleår kun var fire kvinnelige komposisjonsstudenter av totalt 25 på bachelor- og masternivå. Målet var todelt; å rekruttere kvinner inn på komposisjonsstudiet samt å tilby en inspirerende, utviklende og trygg møteplass hvor det skapes musikk.
Ut av dette har Ranja Elvestrand invitert inn til et videre samarbeid med kvinnelige komponister fra kurset, hvor vi arbeider med sjangerkryssende komposisjoner og arrangering.
– Butoh / bevegelseskunst
Improvisasjon. Vokal lydkoreografi til butoh/bevegelseskunst. Dansens Dag 2017, Scenehuset, Oslo.
Se video:
– Norgesmester i stillstand
I tillegg til å ha et medfødt talent for å holde meg i ro, også kjent som latskap, så har jeg i mange år trent meg opp i en meditasjonsform hvor man ignorerer behovet for bevegelse, både av kropp og sinn. En dag vi hadde lånt øvingslokale på UiO, ble jeg invitert med til å delta i et forskningsprosjekt om mikrobevegelse. Utfordringen gikk rett og slett ut på at man skulle forsøke å ignorere vekselvis lyd og stillhet i seks minutter, altså stå bom stille. Vi var 112 deltakere, fordelt i mindre grupper. Jeg klistret blikket til et punkt på veggen, forsøkte å overse de som sto oppstilt foran meg og koblet meg på det velkjente, elvestrandske distrémodus. Lite ante jeg at det skulle resultere i en norgesmestertittel i ekstremsporten stillstand, men det gjorde det altså! Stor takk til Senter for tverrfaglig forskning på rytme, tid og bevegelse (RITMO), samt forsker Alexander R. Jensenius, for denne artige opplevelsen.
– The Artist Initiative
Et kunstnerisk samarbeid etter initiativ fra Elin Már og Anders Sunna til støtte for Jovsset Ánte Saras kamp mot staten, og hans søster Máret Anne Saras prosjekt Pile O’ Sapmi, hvor artister og kunstnere over hele Sápmi ble invitert til å sende inn bidrag relatert til reinsdyr og/eller rettighetskampen. Jeg var så heldig å få lov til å bidra med et akrylmaleri, som fikk «utstillingsvindu» på selveste juleaften. (Beklager den dårlige fotokvaliteten.)
– #30dager30dikt
I forbindelse med den globale diktmåneden publiserte jeg ett nytt, selvskrevet dikt hver dag. Se galleriet under, inkludert to bonusdikt. (Klikk på et bilde for å åpne bildefremviseren, naviger mellom bildene med piletaster/sveip eller trykk på «spill av»-ikonet nederst på skjermen.)
– Requiem for the living
(Under planlegging.)
Produsent og komponist: Ranja Elvestrand
Requiem for the living er en samtidsmusisk biografi fra årene som pleietrengende ME-pasient, og en hyllest til alle som gjennomlever dette. Benign post viral myalgic encephalopathy (ME) gir symptomer som muskulær trettbarhet (utmattelse), kognitiv svikt, søvnforstyrrelser, smerter, sensitivitet for sanseintrykk m.m., og for noen blir tilstanden kronisk; de levende døde.